10 βήματα για να δημιουργήσεις το τέλειο πρόγραμμα συγγραφής
Ποιος είπε ότι το να γράψεις ένα βιβλίο είναι εύκολη διαδικασία; Εγώ πάντως δεν θα στο πω κι όχι για να σε αποθαρρύνω αλλά για να σε κάνω να διαβάσεις πώς μπορείς εσύ να την απλοποιήσεις και να μπεις εύκολα σε πρόγραμμα.
Ξέρω ότι αγαπάς τη γραφή και προφανώς το διάβασμα. Αυτά τα δυο είναι αναπόσπαστα. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα για το δικό σου βιβλίο! Για να μπεις σε πρόγραμμα και να το γράψεις. Πιστεύω ότι το έχεις πολύ καιρό στο μυαλό σου.
Πώς να δημιουργήσεις το δικό σου τέλειο πρόγραμμα συγγραφής; Δες τα παρακάτω 10 βήματα:
- Ανακάλυψε πότε είσαι πιο παραγωγικός.
Εγώ, για παράδειγμα, αποδίδω περισσότερο όταν είμαι μόνη στο σπίτι, χωρίς περισπασμούς και φασαρία. Το πρόγραμμά μου ξεκινάει πολύ νωρίς, συγκεκριμένα στις 5:30 πμ. Κάνω το πρωινό μου και το απολαμβάνω ερευνώντας και διαβάζοντας για την εργασία μου. Κάνω ένα διάλειμμα όταν ξυπνάει η κόρη μου κι αφού φύγει για τον παιδικό συνεχίζω. Μήπως έχεις πρωινή δουλειά, οπότε βραδινές είναι οι κατάλληλες ώρες για σένα; Σκέψου το και δοκίμασε τις ώρες που έχεις διαθέσιμες για να δεις ποια σου ταιριάζει. Αλλά, αφού τη βρεις, μείνε σταθερός σε αυτήν. - Γράψε τις ώρες συγγραφής σε ένα ημερολόγιο. Αφού τις εντοπίσεις, σημείωσέ τις στο ημερολόγιό σου. Όπως θα σημείωνες ένα ραντεβού. Το κάνει πιο επίσημο και… δεσμευτικό βάζοντάς σε σε πρόγραμμα.
- Βάλε σε σειρά τις ιδέες σου. Μπορεί να έχεις διάφορες ιδέες και αν δεν τις καταγράψεις είτε θα τις ξεχάσεις είτε θα σε δυσκολέψουν για να ξεκινήσεις. Πρώτα κατάγραψε τις ιδέες σου σε ένα χαρτί. Σε άλλο βάλ’τις σε μια σειρά προτεραιότητας. Η κάθε ιδέα ίσως να χρειάζεται ένα προσχέδιο. Αν γράφεις μυθιστόρημα μπορείς εδώ να βρεις ένα planner που θα σε βοηθήσει. Τέλος, μπορείς να βάλεις deadlines και να δεις πόσο θα κρατάει το κάθε στάδιο.
- Βρες τη φωνή σου. Πώς θα γράψεις; Σε τι γλώσσα; Σε τι πρόσωπο; Με τι ύφος;
Αν μπλοκάρεις;
- Έχε Plan Β για την περίπτωση που μπλοκάρεις. Το λένε writer’s block και κατά πάσα πιθανότητα θα σου συμβεί. Πώς να προετοιμαστείς γι’ αυτό; Αρχικά διάβασε το σχετικό άρθρο που θα βρεις στο blog. Ακόμα, έχε διαθέσιμα ενθαρρυντικά quotes για τη συγγραφή τα οποία θα σε βοηθούν να ξεμπλοκάρεις. Εναλλακτικά εκμεταλλεύσου παραγωγικά την κενή αυτή ώρα. πχ κάνε έρευνα για το θέμα σου ή μπορείς να διαβάσεις κάποιο άρθρο που αφορά τη συγγραφή. Εδώ, θα βρεις αρκετά. 😊
- Θέσε καθημερινά έναν στόχο για το πόσες λέξεις θα γράψεις. Αυτό θα σου δώσει το κίνητρο που χρειάζεσαι κάθε μέρα.
- Βρες το σημείο που σου αρέσει να γράφεις. Όπου κι αν καταλήξεις, κάνε το σημείο αυτό όμορφο και όπως το θέλεις εσύ για να σου δημιουργεί πάντα μια καλή διάθεση να γράφεις χωρίς διακοπές. Και ένα tip έξτρα: να έχεις μια πολύ καλή, εργονομική, καρέκλα. Α! Κάνε διατάσεις συχνά πυκνά. Επίσης σήκω από την καρέκλα για να ξεμουδιάζεις.
Η οργάνωση είναι απαραίτητη
- Να κρατάς το αρχείο σου οργανωμένο. Είτε ψηφιακό είτε έγχαρτο είναι πανεύκολο να μπερδευτεί το αρχείο σου και να ψάχνεις κάτι, την κρίσιμη στιγμή, και να μην το βρίσκεις. Αν είσαι digital τύπος προτείνω το google drive που είναι εξαιρετικό εργαλείο. Αν όμως είσαι παραδοσιακός, θα σου προτείνω ωραίους φακέλους τους οποίους θα χαρακτηρίσεις με το όνομα της κάθε εργασίας/ιδέας σου.
- Κάνε έρευνα. Σχετικά με τις ιδέες που έχεις, η έρευνα είναι το εργαλείο σου. Όπως θα με ακούς συχνά να λέω… “την παντρεύεσαι”.
- Κράτα το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης. Όλοι θα παρασυρθούμε ενίοτε απ’ το internet και τα social media, ειδικά τη στιγμή που χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Λες και ο οργανισμός μας κλωτσάει! Κάνουμε τη διαφορά βάζοντας το κινητό σε σίγαση ή λειτουργία πτήσης.
Κι ένα bonus tip:
Πάρε μέρος σε ένα writing community. Εκεί μπορείς να αλληλεπιδράς με άλλους συγγραφείς και να παίρνεις ιδέες και συμβουλές από τον/τη διαχειριστή/τρια. Θα χαρώ να σε δω σε αυτό που δημιούργησα εγώ γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους. Κάνε αίτηση να γίνεις μέλος στο πρώτο Greek writing coaching community
Μην καθυστερείς, ξεκίνα αμέσως!
Η αναβλητικότητα είναι ο μεγάλος εχθρός του συγγραφέα. Ξεκίνα κι όταν δεις τα πρώτα αποτελέσματα, θα ξέρεις ότι έχεις προχωρήσει πολύ.
Γιατί θυμάσαι τους λόγους που θέλησες να γίνεις συγγραφέας!
Καλή αρχή! Κι αν χρειαστείς κάτι άλλο, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.