Επιμέλεια
Αξιολόγηση βιβλίου και κειμένων

Αξιολόγηση βιβλίου και κειμένων

Τι είναι αξιολόγηση:

Αν γράφεις το βιβλίο σου καιρό ή/και τα κείμενά σου αντίστοιχα και σε προβληματίζει αν είναι άρτια προς αποστολή στον αρμόδιο, μπορείς να ζητήσεις την αξιολόγηση ενός επαγγελματία.

Πριν σου πω πώς μπορεί να σε βοηθήσει στην αξιολόγηση, θα σου πω να πάρεις πρώτα τα μυστικά για άρτια κείμενα και να κάνεις μια mini επιμέλεια άμεσα.

Ο υπεύθυνος, λοιπόν, για την αξιολόγηση, θα σε ρωτήσει 2 πράγματα:

  • αν θέλεις απλώς την κριτική του γνώμη του για το πόσο άρτιο είναι το βιβλίο (ή κείμενο) και η ιστορία ρέει, ώστε να το στείλεις σε εκδοτικούς οίκους (ή στους αρμόδιους) ή/και
  • αν θέλεις να σου υποδείξει τυχόν διορθώσεις και να σε βοηθήσει με αυτές

Η αξιολόγηση τη ζητάς πάντα πριν την έκδοση.

Έλα να δούμε αναλυτικά τους δύο τρόπους αξιολόγησης:

  • Σφαιρική αξιολόγηση είναι εκείνη που ο αξιολογητής διαβάζει με προσοχή το βιβλίο (ή κείμενό) σου και σας λέει τη γνώμη του όσον αφορά τη γενική ιστορία, πόσο αυτή αξίζει να εκδοθεί. Αν έχει αρχή, μέση και τέλος. Ότι τα κεφάλαια είναι με τη σωστή σειρά, και ότι το κείμενο έχει ροή και τέμπο. Αν υπάρχει κορύφωση στην ιστορία ή είναι φλατ. Και μπορεί να σου απαντήσει γραπτώς ή προφορικώς
  • Στην αναλυτική, γίνονται σαφείς και συγκεκριμένες υποδείξεις, και μάλιστα γραπτώς και ίσως επί τόπου στο γραπτό σου. Είναι σαφώς η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση που μπορείς να έχεις. Είναι, επίσης, πιο βοηθητική ώστε να βελτιστοποιήσεις το βιβλίο (κείμενό) σου για να το αποστείλλεις.

Πριν στείλεις οτιδήποτε, λάβε σοβαρά υπόψιν τις υποδείξεις του αξιολογητή και προχώρησε στις σχετικές διορθώσεις/προσαρμογές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να ξαναγράψεις κάποια σημεία. Μην σε φοβίζει όμως. Αν συμφωνήσεις μια έξτρα αξιολόγηση, μετά τις προσαρμογές, τότε θα είσαι σίγουρος για το υπέροχο βιβλίο σου!

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *