Επιμέλεια
7 τρόποι να επεξεργαστείς τα κείμενά σου

7 τρόποι να επεξεργαστείς τα κείμενά σου

Πρέπει να γνωρίζεις κάποια πράγματα για να μπορέσεις να κάνεις μια καλή επεξεργασία στα κείμενά σου. Αφού όμως τα ολοκληρώσεις, όχι νωρίτερα.

Η επεξεργασία που μπορείς μόνος σου να προσφέρεις στα κείμενά σου, είναι σίγουρα απαραίτητη και υπάρχουν 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το πετύχεις:

  • Εκτύπωσε τα κείμενά σου ή αν είναι χειρόγραφα κάνε τα μια ανάγνωση.

Η ανάγνωση σε βοηθάει να εντοπίζεις αστοχίες, δυσερμηνείες, λάθος εκφράσεις, λάθος συντακτικό και τόσα άλλα που την ώρα που γράφεις είναι πανεύκολο να σου διαφύγουν. Με έναν κόκκινο μαρκαδόρο μπορείς να τονίζεις τα λάθη που στη συνέχεια θα επεξεργαστείς.

  • Διάβασέ τα δυνατά.

Όταν διαβάσεις τα κείμενά σου δυνατά θα εντοπίσεις λάθη κυρίως στη ροή και τον ρυθμό τους αλλά και σε άλλα σημεία. Οπότε εφάρμοσε τις απαραίτητες διορθώσεις.

  • Κάνε μια παύση.

Κάνοντας ένα διάλειμμα ή ακόμα και παύση ωρών, ημερών ή/και εβδομάδων, βοηθάς το μυαλό σου να φύγει από τη σκέψη γύρω από τη συγγραφή και να “καθαρίσει”. Έτσι, όταν επιστρέφεις, έχεις καθαρότερη σκέψη και πιο φρέσκια ματιά. Είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή.

  • Απόφυγε την παθητική φωνή.
  • Κάνε την επεξεργασία, στα κείμενά σου, γραμμή γραμμή. Μεθοδικά.
  • Απόφυγε τις κλισέ εκφράσεις.
  • Προσοχή στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

Τα κείμενά μας είναι σαν τα παιδιά μας και θέλουμε να τα φροντίσουμε και να τα περιποιηθούμε όσο καλύτερα γίνεται πριν τα παραδώσουμε.

Ξέρω, λοιπόν, ότι θέλεις να παραδώσεις αψεγάδιαστα κείμενα και έχεις δίκιο. Με αυτούς τους τρόπους, μπορείς να φέρεις τα κείμενά σου σε ένα πολύ καλό επίπεδο για να τα παρουσιάσεις επίσημα κι αν προβληματίζεσαι, μην διστάσεις. Στείλε μου ένα mail στο katerina@writingcoach.gr και ρίξε μια ματιά στην υπηρεσία μου ως επιμελήτρια.

Σε περιμένω και στα σχόλια.

Εδώ θα βρεις κι άλλα tips και ιδέες. Greek Writing Coaching Community

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *