Writer’s block: τι είναι και πώς να το ξεπεράσεις
Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κοιτάει μια λευκή σελίδα χωρίς να μπορεί να ξεκινήσει να γράψει, τότε να σου πω ότι είχες το λεγόμενο writer’s block.
Δεν είσαι μόνος. Αλήθεια σου λέω ότι ενώ πολλοί αρνούνται την ύπαρξή του τελικά το περνάνε όλοι, από συγγραφείς μέχρι κειμενογράφοι, ακόμα και δημοσιογράφοι.
Ουσιαστικά είναι το μπλοκάρισμα που περνάμε όλοι όσοι γράφουμε και συνήθως μας προκαλεί αναστάτωση και απογοήτευση. Όταν το βιώνουμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, να ξεκολλήσουμε από το σημείο αυτό με αποτέλεσμα να μην γράφουμε και ο χρόνος να περνάει ανεκμετάλλευτος.
Από πού προέρχεται το writer’s block;
Κάποιοι πιστεύουν ότι φταίει η απουσία ιδεών ή ακόμα και ταλέντου. Δεν είναι όμως έτσι. Μάλιστα, παίζει μεγάλο ρόλο και ο άνθρωπος. Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του.
Οι ερευνητές Jerome Singer και Michael Barrios, μελέτησαν για πολλούς μήνες μια ομάδα από συγγραφείς με το σύμπτωμα του writer’s block και διαπίστωσαν ότι πέρα από την αυτοαμφισβήτηση είχαν και 3 ίδια στοιχεία:
- Θυμός. Οι συγκεκριμένοι θύμωναν όταν ένα δημιούργημά τους περνούσε απαρατήρητο.
- Άγχος. Φοβόντουσαν ότι δεν ήταν αρκετά καλοί.
- Θέματα με τους άλλους. Δεν ήθελαν να συγκριθεί το έργο τους με των άλλων κι έτσι σταμάτησαν να γράφουν.
Πώς να ξεπεράσεις το writer’s block;
Η Shonda Rhimes -σεναριογράφος του Grey’s Anatomy- λέει ότι τη βοηθάει πολύ το να αλλάζει σενάριο. Όταν μπλοκάρει στο Grey’s Anatomy πηγαίνει στο Scandal και έτσι ξεμπλοκάρει. Είναι μια πολύ καλή τεχνική.
Αυτό που κάνω εγώ όταν μπλοκάρω είναι να σταματάω αυτό που κάνω και να το ξαναπιάνω ώρες μετά ή ακόμα και την επόμενη ημέρα.Κάνω άλλα πράγματα, άσχετα με τη συγγραφή.
Κάποιες άλλες ιδέες για να το ξεπεράσεις:
- Γράψε οτιδήποτε. Αν καθώς γράφεις μπλοκάρεις, γράψε κάτι -οτιδήποτε- και ας μην ξέρεις πού θα δέσει αυτό το κομμάτι. Μετά επίστρεψε στο σημείο που ήσουν πριν. Πολλές φορές αυτό βοηθάει στη διαδικασία.
- Διάβασε από την αρχή. Πήγαινε στην αρχή και διάβασε ό,τι έχεις γράψει μέχρι τώρα σαν να είναι η πρώτη φορά. Μπορεί να σε βοηθήσει στο να σου γίνει περισσότερο σαφές το κείμενο.
- Βάλε ένα deadline. Μια καταληκτική ημερομηνία και η πίεση αυτής μπορεί να φανεί πολύ δημιουργική.
- Κάνε ένα ντους. Σε ξάφνιασα μάλλον. Καμιά φορά όμως, ένα ντους ή οτιδήποτε που είναι ρουτίνας, σου προκαλεί έμπνευση γιατί την ώρα εκείνη το μυαλό σου χαλαρώνει. Σκέψου το λίγο.
- Γράψε ελεύθερα. Αν όταν γράφεις, σκέφτεσαι συνέχεια αν το έγραψες σωστά, αν τα σημεία στίξης ήταν σωστά, αν η ροή, το πρόσωπο, ο χρόνος κλπ ήταν σωστά, μπορεί να μπλοκάρεις. Αν γράψεις για λίγη ώρα, όμως, ελεύθερα, θα σου δώσει ώθηση. Δοκίμασέ το.
Θέλεις κι άλλες ιδέες; Κλείσε ένα δωρεάν 30λεπτο ραντεβού εδώ για να τα πούμε