4 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν ξεκινήσεις να γράφεις
Τα τελευταία χρόνια διαβάζω και για την εκπαίδευσή μου και έχω να σου προτείνω 4 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν ξεκινήσεις να γράφεις το βιβλίο σου. Ξεκίνησα να διαβάζω συστηματικά όταν πια τελείωσα το σχολείο. Τα βιβλία που επέλεγα ήταν προς τέρψιν καθαρά. Με την πάροδο των χρόνων λάτρεψα το βιβλίο τόσο ώστε η επαγγελματική μου απασχόληση να αφορά αυτό.
- Οδηγός Συγγραφής του Κυριάκου Αθανασιάδη
Ο Κυριάκος, μέσα σε 150 ακριβώς σελίδες και με 50 ξεχωριστά κεφάλαια, σου μαθαίνει τι να προσέξεις, τι να αποφύγεις, τι να κάνεις και τι όχι, με τον άμεσο και με χιούμορ λόγο του. Σου τα λέει και χύμα μερικές φορές και καλά κάνει. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που προσωπικά το έχω πάντα δίπλα μου όταν γράφω.
- Οι εραστές της γραφής της Πασχαλίας Τραυλού
Το βιβλίο της κ.Τραυλού περιλαμβάνει τη θεωρία της γραφής. Μιλάει για τα στάδια που περνάει ο συγγραφές καθώς γράφει και τα αναλύει με χειρουργικό τρόπο και με την όμορφη και απαλή γραφή της. Δεν σου κουνάει το δάχτυλο πουθενά αν και καταλαβαίνεις ότι παίρνεις πολύτιμα μαθήματα καθώς διαβάζεις. Οι μύθοι και οι αλήθειες για τη συγγραφική διαδικασία
Δύο ακόμα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν ξεκινήσεις να γράφεις το βιβλίο σου, είναι τα παρακάτω:
- Κλέψε σαν καλλιτέχνης του Austin Kleon
Σε ξάφνιασα με αυτήν την πρόταση; Πιθανόν αλλά πριν βγάλεις συμπεράσματα διάβασε παρακάτω. Το βιβλίο αυτό δεν προτείνει κυριολεκτικά να κλέψεις ή να αντιγράψεις. Αυτό που λέει κατ’ ουσίαν είναι κι αυτό που έχεις διαβάσει και σε άλλα άρθρα μου εδώ στο blog ή αν με ακολουθείς στα social. Λοιπόν, ο Austin σου προτείνει 10 τρόπους για να αναπτύσσεις τη δημιουργικότητά σου. Ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση, το αποδεχτήκαμε και προχωράμε. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να γίνουμε και να παραμείνουμε δημιουργικοί; Για να λέμε ιστορίες ακόμα κι αν αυτές ήδη ειπώθηκαν; Πάρε το βιβλίο αυτό και θα με θυμηθείς.
- Μεθοδολογία Δημιουργικής Γραφής του Δημήτρη Βαρβαρήγου
Με το βιβλίο αυτό θα πάρεις γνώσεις πρακτικές για τη συγγραφή. Ποια είναι τα είδη του βιβλίου, για το ύφος, το θέμα, τεχνάσματα για τη διέγερση της φαντασίας, πώς να κάνεις ένα οργανόγραμμα, πρακτικές ασκήσεις. Και όπως αναφέρει στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας, το διάβασμα είναι Τέχνη. Ο συγγραφέας χρειάζεται να μάθει και να διαβάζει, οπότε σου μαθαίνει και αυτήν την τεχνική.
Εύχομαι να πάρεις όση βοήθεια πήρα κι εγώ με αυτά τα βιβλία. Θα χαρώ πολύ να τα συζητήσουμε και μαζί όταν διαβάσεις ένα ή παραπάνω από αυτά. Στείλε μου μήνυμα στο katerina@writingcoach.gr