Περί συγγραφής
Πώς να κάνεις brainstorming στη συγγραφή

Πώς να κάνεις brainstorming στη συγγραφή

Σου έτυχε ποτέ να έχεις μια ιδέα αλλά αυτή να μένει στο μυαλό σου στάσιμη; Η σπίθα να μην γίνεται φωτιά; Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις; Brainstorming στη συγγραφή! Πώς; Διάβασε παρακάτω.

Το brainstorming στη συγγραφή δεν είναι τίποτ’ άλλο από κατέβασμα ιδεών κι από κάτι που έχεις στο μυαλό σου να το βάλεις στο χαρτί. Το brainstorming στη συγγραφή σε κάνει δημιουργικό τόσο που η αδρεναλίνη εκτινάσσεται στα ύψη!

Πάμε να δούμε πώς να κάνεις brainstorming στη συγγραφή.

Αρχικά, πάρε ένα μεγάλο χαρτί, κόλλα και έναν μαρκαδόρο με χοντρή μύτη κατά προτίμηση.

1. Ποια είναι η κεντρική ιδέα

Ξεκίνα γράφοντας την κεντρική ιδέα της ιστορίας σου σε έναν κύκλο στη μέση του χαρτιού σου. Με άλλα λόγια αυτή είναι η αφετηρία. Σιγά σιγά θα επεκταθείς σε όλο το χαρτί.  

Κάνε βελάκια γύρω από τον κύκλο γράφοντας σε κάθε ένα από αυτά μια πρόταση που αναλύει περισσότερο την ιδέα σου.

2. Πρόσθεσε πιο πολλές σχετικές ιδέες

Τώρα θα γίνεις δημιουργικός/ή. Σκέψου διάφορα μέρη της ιστορίας σου, τοποθεσίες, χαρακτήρες ή ακόμα και την ιστορία του θέματός σου. Κάνε έρευνα σε ό,τι χρειάζεται και τοποθέτησέ τα όλα στο χαρτί σου.

Μην διορθώνεις αλλά απλώς γράφε στο χαρτί. Η διόρθωση θα γίνει μετά.

3. Βάλε εικόνες

Το χαρτί που φτιάχνεις τόση ώρα είναι η οπτικοποίηση του βιβλίου σου. Πρόσθεσε σχετικές εικόνες και το βιβλίο σου θα “ζωντανέψει” μπροστά στα μάτια σου.

Επίσης, με τις εικόνες ξεκαθαρίζεις θέματα όπως η μόδα, τα χαρακτηριστικά και τα συναισθήματα των χαρακτήρων, οι σκηνές και άλλα. Κι όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πορεία του βιβλίου σου.

4. Η ώρα της διόρθωσης

Ξεκίνα από την αρχή και αξιολόγησε τα στοιχεία που τοποθέτησες στο χαρτί. Εδώ βοηθάει πολύ ένας writing coach. Έχει φρέσκο βλέμμα και είναι επαγγελματίας οπότε το βλέπει με κριτική διάθεση.

Ζήτα του να επιλέξει αυτά που κρατάει και να σου το αιτιολογήσει. Θα πρέπει να του αναλύσεις όσο μπορείς περισσότερο την ιδέα σου και να κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο ανταλλάσσοντας ιδέες. Ακόμα κι αν κάτι θέλετε να το αφαιρέσετε, μην το σβήσετε γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσετε τελικά σε άλλο σημείο.

5. Ομαδοποίησε τις ιδέες σε θέματα

Αφού ολοκληρώσεις όλα τα παραπάνω βήματα τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις τις συνδέσεις. Εδώ είναι ο καταιγισμός ιδεών, το brainstorming.

Κάντε μαζί με τον coach σου ομαδοποίηση παρόμοιων ιδεών και έτσι θα ανακαλύψετε μοτίβα στις σκέψεις σας. Σε κάθε ομάδα βάλτε τίτλο. Οι ομάδες μπορεί να χωριστούν σε ιστορία, τοποθεσίες, χαρακτήρες, σκηνές. Είναι στο χέρι σας, δεν υπάρχουν κανόνες.

Αφού προχωρήσετε αρκετά, θα δείτε σιγά σιγά να ζωντανεύει η ιδέα σας μπροστά στα μάτια σας.

Γράψε μου στα σχόλια αν θα το δοκιμάσεις κι αν το δοκίμασες τις εντυπώσεις σου. ✍️

Μπορείς να έρθεις στην ομάδα μας για περισσότερες συμβουλές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *