Δημιούργησε τον κάθε χαρακτήρα του βιβλίου σου σε 6 βήματα (δωρεάν υλικό)
Διάλεξε τον πιο δημοφιλή χαρακτήρα και σκιαγράφησέ τον σε 6 βήματα. Θες ο κάθε χαρακτήρας να είναι αυτός που θέλει ο αναγνώστης κι όχι εσύ, έτσι δεν είναι;
Ο αναγνώστης θα συνδεθεί και θα ταυτιστεί με τον καθένα από αυτούς και το αποτέλεσμα αυτού θα είναι να διαβάζει, το βιβλίο σου, με προσήλωση μέχρι το τέλος.
Κατέβασέ το υλικό εδώ και μετά διάβασε το άρθρο
Αυτό θέλεις άλλωστε. Ο κάθε χαρακτήρας κυριολεκτικά να καθηλώνει τον αναγνώστη σου, σωστά;
Πώς όμως τον δημιουργείς;
Πώς τον κάνεις να αποκτήσει ζωή;
Παρακάτω θα σου δώσω τα βήματα και εσύ εμπλούτισέ τα όσο λίγο ή πολύ θέλεις. Είναι δική σου ιστορία, οπότε θα το κάνεις με τον δικό σου τρόπο. Για οποιαδήποτε βοήθεια, στείλε mail στο katerina@writingcoach.gr
Φαντάσου ότι γνωρίζεις τώρα τον καθένα από τον χαρακτήρα του βιβλίου σου και αποφασίζεις τα χαρακτηριστικά του. Πρώτα συμπλήρωσε το προσχέδιό σου και μετά ξεκίνα να χτίζεις τον κάθε χαρακτήρα του βιβλίου σου ξεχωριστά.
Πάμε να τα δούμε.
- Τι ρόλο θα παίξει ο κάθε χαρακτήρας στην ιστορία
Αποφάσισε, αρχικά, τι ρόλο θα έχει ο κάθε ήρωας στην ιστορία σου. Πχ ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής, ποιος ο ανταγωνιστής του, ποιος ο βοηθός του κλπ (δες στο εκτυπώσιμο)
2. Τα βασικά
Ο κάθε χαρακτήρας πρέπει να φαίνεται και να είναι πραγματικός. Τέλειο δεν υπάρχει οπότε δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Απλώς γίνε δημιουργικός.
Το workbook μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Εκεί θα συμπληρώσεις τα στοιχεία του, όπως το ονοματεπώνυμό του, το φύλο του, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, εργασία του κλπ. Θα είναι σαν να τον βλέπεις σιγά σιγά να ζωντανεύει.
3. Κατάγραψε τα φυσικά στοιχεία του
Το ύψος, το βάρος, το χρώμα των μαλλιών και των ματιών κλπ. Στο workbook θα βρεις πολλά στοιχεία για να συμπληρώσεις.
Πρόσεξε όμως.
Όπως σου αναφέρω στο “4 λάθη που θέλεις να αποφύγεις στη συγγραφή” δεν χρειάζεται να πεις άμεσα τα στοιχεία αυτά. Ο Γιώργος έχει ύψος τάδε, είναι τόσα κιλά, έχει ξανθά μαλλιά κλπ. Περιγράφοντας μια σκηνή, δίνεις εμμέσως ένα στοιχείο του κι αφήνεις τον αναγνώστη να συνθέσει την εικόνα.
4. Συναισθηματικά χαρακτηριστικά
Τι νιώθει ο κάθε χαρακτήρας και τι σκέφτεται; Ποια είναι η αδυναμία του; Έχει κάποια ιδιαιτερότητα ή μήπως μια αναπηρία;
5. Δημιούργησε το παρελθόν τους
Όλοι οι άνθρωποι χτίζουμε την προσωπικότητά μας από τα βιώματα αλλά και φυσικά το οικογενειακό μας περιβάλλον. Δημιούργησε την ιστορία για τον χαρακτήρα σου. Ποιο είναι το παρελθόν του; Έτσι θα ανακαλύψεις τι είναι αυτό που τον παρακινεί για το καθετί που κάνει.
Πήγαινε όσο πιο πίσω θέλεις. Εσύ το καθορίζεις αυτό.
6. Πώς εμπλέκεται ο κάθε χαρακτήρας στην ιστορία του βιβλίου σου
Τι θέλει; Τι επιθυμεί; Υπάρχει κάτι ή κάποιος που μπαίνει εμπόδιο;
Ας ξεκινήσουμε
Πάρε το workbook σου. Αν είσαι digital τύπος, μετάτρεψέ το σε word και δούλεψέ το στον υπολογιστή σου, εναλλακτικά εκτύπωσέ το και ξεκίνα να σημειώνεις τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
ΙΔΕΑ: Σκέψου έναν φίλο σου ή κάποιον από το παρελθόν σου. Θα μπορούσες να βασιστείς σε αυτόν και να χτίσεις με κάποια από τα στοιχεία του έναν χαρακτήρα του βιβλίου σου; Εξάλλου, η Αγκάθα Κρίστι το έκανε συνέχεια.
Γιατί είναι ο κάθε χαρακτήρας στην ιστορία σου; Κάνε μια σύντομη περιγραφή γι’ αυτό. Ποιος είναι ο στόχος του; Τι θέση έχει και ποιος είναι ο στόχος του. (πχ είναι ένας ήρωας ή κάποιος που προκαλεί την αντιπάθεια του αναγνώστη;)
Ποιος είναι ο μεγαλύτερός τον φόβος. Έλα πολύ κοντά στον κάθε χαρακτήρα και μάθε τι είναι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο.
Γνωρίζοντας αυτόν τον φόβο, μπορείς να βρεις ιδέες για το πώς είτε να τον καταρρίψει είτε να τον μεγαλώσεις. Επιπλέον, μεγαλώνοντάς τον δημιουργείς μια τραγική χροιά στην ιστορία σου.
Σε επόμενο άρθρο θα σου δείξω τρόπους για να δώσεις ονόματα στον χαρακτήρα του υπέροχου βιβλίου σου.
Σε περιμένω στην ομάδα μας Greek Writing Coaching Community για περισσότερα tips αλλά και lives που θα βρεις πολύ βοηθητικά.