Περί συγγραφής
7 σημάδια ότι είσαι καλός συγγραφέας

7 σημάδια ότι είσαι καλός συγγραφέας

Αναρωτιέσαι συχνά αν είσαι καλός συγγραφέας;

Πράγματι υπάρχουν καλοί και κακοί συγγραφείς, αλλά και οι κακοί μπορούν να βελτιωθούν και μάλιστα πολύ!

Από την άλλη, πιστεύεις ότι αν είσαι καλός συγγραφέας πάντα θα γράφεις καλά κείμενα και βιβλία; Δεν θα υπάρξει μια τουλάχιστον φορά που θα γράψεις κάτι κακό; Ναι, φυσικά μπορεί να συμβεί και υπάρχουν πολλοί λόγοι αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό τώρα.

Δεν θέλω ούτε να χαϊδεύω αυτιά αλλά ούτε και να απογοητεύω τον κόσμο. Οπότε αυτό που κάνω, στις συνεδρίες που παρέχω στο πρόγραμμά μου είναι να βρίσκω το καλό στοιχείο του κάθε συγγραφέα και να το αναπτύσσουμε μαζί.

Πάμε να δούμε τα 7 σημάδια που σε κάνουν να είσαι καλός συγγραφέας;

  • Γνωρίζεις γραμματική και συντακτικό. Γενικά την ελληνικήν.

Άψογο χαρακτηριστικό ενός συγγραφέα και εντελώς απαραίτητο. Μία επιμελήτρια όπως εγώ, αν πάρω στα χέρια μου το γραπτό σου για να το διορθώσω περιμένω να δω τα βασικά και ότι αυτά βγάζουν νόημα. Θα κάνεις λάθη; Σίγουρα! Αλλά τα βασικά τα γνωρίζεις ήδη πολύ καλά.

  • Σου αρέσει να μαθαίνεις και να εξελίσσεις τη γραφή σου.

Αυτό είναι ένα ατού που λίγοι έχουν. Να σου αρέσει και να το αποζητάς να μαθαίνεις νέα πράγματα αλλά και να βελτιώνεις τη γραφή σου. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει πολύ μια επιμελήτρια.

  • Έχεις το δικό σου στυλ γραφής.

Είχα διαβάσει κάποτε ένα βιβλίο Ελληνίδας συγγραφέως και μου άρεσε οπότε προέβη σε αγορά και του επόμενού της μυθιστορήματος. Ανακάλυψα ότι δεν έγραφε με τον ίδιο τρόπο αλλά αναγνώριζα ότι ήταν της ίδιας. Και το βιβλίο ήταν εξίσου εξαιρετικό! Τη θαύμασα απεριόριστα γι’ αυτό! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει το δικό της στυλ γραφής, αλλά το ότι δεν γράφει με τον ίδιο τρόπο. Ότι ξέρει να κάνεις ελιγμούς στη γραφή!

Για πολλούς, το να έχεις το δικό σου στυλ γραφής σημαίνει να γράφεις πανομοιότυπα. Όχι! Κάθετα όχι!

Αν κάποιος λέει “αυτό μου θυμίζει τον/την…” όταν διαβάζει βιβλίο σου, έχεις κερδίσει το στοίχημα! Είσαι καλός συγγραφέας.

  • Σου ζητάνε να γράψεις κάτι γι’ αυτούς.

Καλά, τι μεγαλύτερη επιβεβαίωση θέλεις; Γράφεις πολύ ωραία.

Αν σε ανακαλύψουν, λοιπόν, θα σου ζητάνε να γράφεις γι’ αυτούς. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλές μορφές. Πχ εμένα, εκτός από κειμενογράφηση, μου ζητάνε πολλές φορές αξιολόγηση αλλά και επιμέλεια. Τα κείμενά τους πριν τα δημοσιεύσουν ή τα mail πριν πατήσουν “αποστολή” ή φυσικά τα βιβλία τους πριν τα στείλουν σε εκδοτικούς οίκους και τόσα άλλα.

Γνωρίζεις γραμματική, συντακτικό, έχεις το δικό σου στυλ και σου ζητάνε να γράφεις για εκείνους, τι άλλο μπορεί να σε κάνει καλό συγγραφέα;

  • Γράφεις γρήγορα.

Γράφεις γρήγορα και άρτια; Ένα από τα στοιχεία που σε κάνουν καλό συγγραφέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γραφή είναι εύκολη και πολλές φορές μπορεί να κολλήσεις στην έρευνα ή ακόμα και να έχεις το λεγόμενο writer’s block, αλλά σε γενικές γραμμές τα καταφέρνεις καλά με το πληκτρολόγιο ή το χαρτί και το στυλό.

  • Αρέσει στον κόσμο να σε διαβάζει.

Ένα είναι σίγουρο: ο κόσμος προτιμά τα ωραία κείμενα και βιβλία. Αν, λοιπόν, σε διαβάζει, να νιώθεις σίγουρα καλός συγγραφέας. Και φυσικά να το νιώθεις όταν οι εκδοτικοί οίκοι αξιολογούν θετικά τα βιβλία σου.

  • Αγαπάς να γράφεις.

Μπορεί να σε αποκαλούν καλό συγγραφέα ακόμα κι αν δεν αγαπάς τη γραφή αλλά δεν θα το κάνεις ευχάριστα και κάποτε θα σου “τελειώσει”. Κανείς δεν λέει ότι η συγγραφή είναι εύκολη, αλλά αν την αγαπάς σίγουρα θα γίνεις εξαιρετικός σε αυτήν!

Τι λες; Μετά από αυτά που διάβασες, νιώθεις καλός συγγραφέας;

Ο καλός συγγραφέας είναι αφοσιωμένος∙ ξεπερνά τις αδυναμίες του και βρίσκει στήριξη στις δυνάμεις του!

Αναρωτιέσαι ακόμα αν είσαι καλός συγγραφέας; Τότε να είσαι σίγουρος ότι είσαι, γιατί οι καλοί συγγραφείς πάντα ψάχνονται και ποτέ δεν εφησυχάζουν.

Γράψε μου στα σχόλια τις σκέψεις σου, τώρα που ολοκλήρωσες το διάβασμα του άρθρου μου. Εναλλακτικά, στείλε μου mail στο katerina@writingcoach.gr. Θα χαρώ πολύ να σε διαβάσω.

2 thoughts on “7 σημάδια ότι είσαι καλός συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *