Tips
4 λόγοι που ένας συγγραφέας χρειάζεται journal

4 λόγοι που ένας συγγραφέας χρειάζεται journal

Σίγουρα ξέρεις ήδη το journal αλλά ξέρεις ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στη συγγραφή. Πώς μπορεί, λοιπόν, να σε βοηθήσει στη συγγραφή;

Γενικά, λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με την οργάνωση και ειδικά τα journals τα οποία είναι η αδυναμία μου. Παρακάτω θα σου δείξω το γιατί και το πώς να χρησιμοποιήσεις το δικό σου journal: Έτσι και θα απολαύσεις τη διαδικασία και θα έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ας ξεκινήσουμε απλά με ένα τετράδιο και ας το ονομάσουμε Tο journal του Συγγραφέα!

Γιατί χρειάζεσαι ένα journal;

Για να καταγράφεις τις ιδέες σου

Ναι, ο πρώτος λόγος είναι ο προφανής: Χρειάζεσαι ένα μέρος όπου θα καταγράφεις μία ιδέα αμέσως μόλις σου έρθει επειδή αυτές έρχονται συνήθως εκεί που δεν το περιμένεις! Και να σου πω κάτι; Καλύτερα να τις σημειώνεις αμέσως γιατί είναι σίγουρο ότι θα τις ξεχάσεις. Αν για κάποιον λόγο δεν έχεις το σημειωματάριό σου μαζί σου, χρησιμοποίησε τα notes του κινητού. Θυμήσου όμως να μεταφέρεις τις σημειώσεις σου στη συνέχεια, για να μην τις χάσεις!

Για να εξελίσσεις τις ιδέες σου

Την ώρα που καταγράφεις την ιδέα σου, θα τη γράψεις όπως σου έρθει στο μυαλό. Στη συνέχεια, θα την εξελίξεις.

Επίσης, όσο πρωτότυπη κι αν είναι η ιδέα σου, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο σε αυτήν, πριν την αξιοποιήσεις. Στο journal σου, λοιπόν, θα αναλύσεις την ιδέα σου ώστε να την αξιοποιήσεις στο έπακρον!

Για να ξυπνήσεις τη δημιουργικότητά σου

Υπάρχουν μέρες που σίγουρα δεν έχεις την έμπνευση να συνεχίσεις να γράφεις πάνω στο project που δουλεύεις ήδη. Τις μέρες αυτές συνέχισε να γράφεις: Λέξεις, σκέψεις ή ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς, προκειμένου να βρίσκεσαι σε εγρήγορση. Ναι, και αυτό μπορείς να το κάνεις στο journal σου!

Για να δημιουργήσεις τις δικές σου συγγραφικές ρουτίνες

Αν η αναβλητικότητά σου σε εμποδίζει να μπεις σε πρόγραμμα, ξεκίνα να γράφεις τις ρουτίνες σου. Κάποιες θα σε βοηθούν να σταματήσεις να αναβάλλεις κι άλλες να θέλεις να δημιουργείς. Με το να τις έχεις καταγεγραμμένες, θα είναι πιο εύκολο να τις ακολουθήσεις βήμα – βήμα. Έτσι, θα τις δεις στην πράξη, θα τις αλλάξεις αν το αποφασίσεις αλλά και θα τις κάνεις συνήθεια.

Πώς να στήσεις το journal σου

Συνηθίζω πάντα να λέω ότι η οργάνωση είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα. Και πιστεύω ότι στην πράξη θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να ξεκινήσεις:

  1. Αρίθμησε τις σελίδες και άσε 2-4 σελίδες στην αρχή για να στήσεις τα περιεχόμενα. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα planners και journals με αυτά τα χαρακτηριστικά. Μπορείς όμως να τα σχεδιάσει και μόνος σου, σε όποιο σημειωματάριο και αν διαλέξεις. Με αυτόν τον τρόπο θα σου είναι τα πολύ πιο εύκολο να ανατρέξεις στη σελίδα και στην πληροφορία που χρειάζεσαι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να θυμάσαι να συμπληρώνεις τα περιεχόμενα κάθε φορά που γράφεις κάτι καινούριο!
  2. Κατάγραψε τις συνήθειες που θέλεις να ακολουθείς και φτιάξε trackers για να σημειώνεις την πρόοδό σου. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Pinterest ή στο Instagram θα βρεις πολλές ιδέες για να δημιουργήσεις τις δικές σου καταγραφές. Το πιο σημαντικό όμως είναι να επιστρέφεις κάθε μέρα για να ελέγχεις τι τελικά έκανες. Αρκεί να αφιερώσεις μόλις 5’ στο τέλος της ημέρας σου!
  3. Χώρισε το journal σε ενότητες. Σου δίνω μερικές ιδέες:

    Λεξιλόγιο, χαρακτήρες, πληροφορίες για την έκδοση, σημειώσεις για την πλοκή, επικοινωνία με συνεργάτες.

Ακόμα και αν αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα ολόκληρο βιβλίο αλλά αρθρογραφία για blog, ένα journal μπορεί να φιλοξενήσει τα seo tips σου, τις ιδέες για μελλοντικά άρθρα ή και το πρόγραμμα για τις αντίστοιχες αναρτήσεις στα social media!

Αφού σου αρέσει να γράφεις, θα σου πω ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάχνεις το πρόγραμμά σου είναι και πάλι ο γραπτός. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις το σημειωματάριο που σε εμπνέει και να μεταφέρεις τα συρταράκια του μυαλού σου στις σελίδες του journal σου. Όσα περισσότερα θα γράφεις εκεί, τόσο θα ανακαλύπτεις τι ακόμα χρειάζεται να καταγράψεις – αυτή η μαγεία της οργάνωσης είναι άλλωστε αυτή που λατρεύω!

Eιρήνη Τσιακίρη
www.tsiakiri.website

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *