Απόψεις
Τι σημαίνει συγγραφή για την Εύα Κοτσίκου

Τι σημαίνει συγγραφή για την Εύα Κοτσίκου

Όταν μου ζήτησε η αγαπητή φίλη Κατερίνα να γράψω τι σημαίνει συγγραφή για μένα, αβίαστα και αυθόρμητα δέχτηκα. Ποτέ δεν λέω όχι σε οτιδήποτε αφορά τη γραφή.

Όταν ξεκίνησα, συνειδητοποίησα ότι το να καταθέσω την προσωπική μου πεποίθηση για το τι σημαίνει συγγραφή και πώς αυτή μπορεί να γίνει ένα εργαλείο στα χέρια ενός συγγραφέα, εκτός από μέσο έκφρασης, ήταν εύκολο. 

Τι σημαίνει συγγραφή για μένα;

Είναι ένα διαρκές ταξίδι. Ένας μαγικός κόσμος που κάποιοι τυχεροί, οι οποίοι έχουμε μια υποτυπώδη ικανότητα να γράφουμε ή ένα ταλέντο, έχουμε εισιτήριο ελευθέρας για να τον γυρίζουμε και να τον γνωρίζουμε. Η συγγραφή είναι τέχνη, έκφραση συναισθημάτων, είναι κατάθεση ψυχής πολλές φορές, κι άλλες φορές είναι κατάθεση γνώσης. Είναι συνδυασμός λέξεων που αν πετύχει προκύπτουν νοήματα που θα είναι χρήσιμα ή ακόμα και σωτήρια για τους αναγνώστες. Πόσες και πόσες φορές, οι άνθρωποι που γράφουμε, δεν λαμβάνουμε την εσωτερική ικανοποίηση ότι βοηθήσαμε κάποιον ή κάποιους με τα γραφόμενά μας;

Η συγγραφή όμως πέρα από όλα αυτά είναι και ευθύνη.

Αν γράφεις για το μικρό ή μεγάλο αναγνωστικό σου κοινό, ας είσαι προσεκτικός. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές όσο αν περπατούσες ξυπόλυτος στην κόχη ενός -πρόσφατα- ακονισμένου ξυραφιού. Είτε γράφεις βιβλία, είτε άρθρα, είτε γράφεις σε περιοδικά κι εφημερίδες, είτε στο διαδίκτυο, δεν πρέπει ποτέ να λησμονείς ότι σε διαβάζουν άνθρωποι. Άνθρωποι ίσως πληγωμένοι που αναζητούν στο γραπτό σου μια κουβέντα παρηγοριάς. Αναποφάσιστοι που ψάχνουν παρότρυνση. Άνθρωποι ευάλωτοι με ανοιχτές πληγές ή που ψάχνουν για νέους ορίζοντες ή που θέλουν να ταυτιστούν.

Η ευθύνη μου ως συγγραφέας

«Μα μπορώ να τους ικανοποιήσω όλους;» θα με ρωτήσεις. Φυσικά και όχι. Είναι αδύνατον κάτι τέτοιο. Μπορείς όμως να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου την ευθύνη που φέρεις ως συγγραφέας. Μπορεί να γράφεις για θέματα που πιστεύεις ότι έχουν κάτι να προσφέρουν έστω και σε έναν αναγνώστη. Ιστορίες με αλληγορίες, μετάδοση γνώσης με απλό (αλλά όχι απλοϊκό) τρόπο ακόμα και ένα βιωματικό κείμενο απαλλαγμένο όμως από εγωκεντρικές τάσεις, μπορούν να φανούν χρήσιμα στο αναγνωστικό κοινό σου.

Ναι, το διάβασμα βοηθάει

Το διάβασμα βιβλίων δεν βοηθά απλά, είναι απαραίτητο ώστε να γράφεις δομημένα. Όπως άλλωστε οι θεατρικές παραστάσεις, οι επισκέψεις σε εκθέσεις ζωγραφικής και γενικά κάθε είδους τέχνη. Αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ της συγγραφής και όλων των παραπάνω; Απόλυτη! Η τέχνη διευρύνει τους ορίζοντές μας, μας δίνει ιδέες, μας βγάζει από τη ζώνη ασφαλείας μας και μας «αναγκάζει» να δούμε πέρα από τον μικρόκοσμο της σκέψης μας. Καλή και θεμιτή η φαντασία αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι σαν τη θάλασσα! Απέραντη! Όσο λοιπόν προσφέρουμε στη φαντασία μας ερεθίσματα, τόσο αποδοτικότερη θα γίνεται η πένα μας. 

Τι σημαίνει συγγραφή;

Μελέτη.

Όχι, όχι, δεν θα γυρίσουμε πίσω στα θρανία. Όταν όμως μοιράζουμε απλόχερα τα γραπτά μας, οφείλουμε να σεβόμαστε το αναγνωστικό μας κοινό και να γινόμαστε κατανοητοί και μεταδοτικοί. Αυτό θα το πετύχουμε με τη σωστή ορθογραφία, την τεχνική και τη σωστή δομή στο γραπτό μας. Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό με τη μελέτη γραμματικής και συντακτικού. 

Ένα κείμενο, μια ιστορία, ακόμα και ένα ποίημα είναι ευανάγνωστο όταν έχει αρχή, μέση και τέλος. Όσον αφορά τα διαδικτυακά κείμενα, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιούμε υπερβολικό αριθμό λέξεων διότι τότε το κείμενο θα κάνει «κοιλιά» και θα κουράσει τον αναγνώστη. 

Ένα μυστικό

Κάτι που θεωρώ σημαντικό, για να κρατάμε ευχαριστημένο τον αναγνώστη μας, είναι ένα τέλος που τον λυτρώνει. Που τον ικανοποιεί. Που δεν του αφήνει ερωτηματικά και απορίες. 

Επίσης, ας μην χρησιμοποιούμε βαρύγδουπες λέξεις με σκοπό να «γεμίσουμε» το γραπτό μας και να το κάνουμε να φαίνεται πιο πλούσιο. Δε βοηθάει πουθενά να χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν καταλαβαίνει κανείς μόνο και μόνο για να εμπλουτίσουμε τη γραφή μας. Το γραπτό – λατέρνα πολλοί το διάβασαν, ελάχιστοι το αγάπησαν. Οπότε απλές λέξεις, δίνουν στο γραπτό μας τη λιτή ομορφιά που του αξίζει και το κάνουν κατανοητό. Άλλωστε αυτό δεν θέλουμε; 

Τέλος, ας γράφουμε μόνο αν πρόκειται να κάνουμε τον κόσμο -έστω και λίγο- καλύτερο, διαφορετικά καλό θα ήταν να «σιωπήσει» η πένα μας. 

Με λένε Εύα και η συγγραφή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Γράφω για μένα αλλά και για τους άλλους ανθρώπους. Γράφω γιατί έχω να επικοινωνήσω ακόμα πολλά. 

Ευχαριστώ την Κατερίνα που μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω για το τι σημαίνει συγγραφή για μένα και πώς τη χειρίζομαι. Ήταν ο λόγος που περπάτησα άλλο ένα συγγραφικό μονοπάτι. 

Εύα Κοτσίκου

1 thought on “Τι σημαίνει συγγραφή για την Εύα Κοτσίκου

  • Author gravatar

   Εξαιρετική όπως πάντα, σας παρακολουθώ ανελλιπώς.
   Σκέψεις που αποτυπώνονται λιτά και κατανοητά, με ουσία και βαθύ νόημα.
   Αρκετά τα νοήματα σας θα μπορούσαν να είναι μαθήματα στα σχολεία.
   Την καλημέρα μου και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *