Περί συγγραφής
4 λόγοι που νιώθεις άγχος στη συγγραφή

4 λόγοι που νιώθεις άγχος στη συγγραφή

Έχεις νιώσει άγχος στη συγγραφή απλώς και μόνο όταν τη σκέφτεσαι;

Πολλοί, όταν νιώθουν άγχος στη συγγραφή, μπλοκάρουν και τα παρατάνε αμέσως.

Είτε είσαι στην αρχή της συγγραφικής σου καριέρας είτε ήδη έχεις εκδώσει βιβλίο/α σίγουρα το έχεις νιώσει. Πιθανόν να το βιώνεις ως χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αντίσταση αλλά σε κάθε περίπτωση σε εμποδίζει να ολοκληρώσεις το υπέροχο βιβλίο σου.

Μπορεί να αφήνεις ημιτελείς τις ιστορίες σου ή να τις ολοκληρώνεις μεν αλλά να μην επιδιώκεις να τις δημοσιεύσεις δε. Ένα μεγάλο μέρος του άγχους συνήθως προέρχεται από την τελειομανία. Είμαι σίγουρη ότι θέλεις να είναι τέλειο το βιβλίο σου, σωστά;

Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο, πάντα είναι καλό να έχεις έναν writing coach που μπορεί να σε υποστηρίξει και να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.

Πάμε να δούμε τους λόγους που έχεις άγχος στη συγγραφή και τρόπους για να το ξεπεράσεις:

1. Η ιστορία που γράφεις είναι πολύ μεγάλη

Το έχω δει πολλές φορές. Όταν κάποιος ξεκινά να γράψει και μπαίνει σε ροή, σαν να μην έχει σταματημό και καταλήγει να ολοκληρώνει ένα πολύ μεγάλο έργο.

Αυτό συνήθως αφορά τα μυθιστορήματα αλλά ομολογώ ότι το έχω δει και σε μη μυθοπλασία. Δεν είναι πάντα επιθυμητό ένα μεγάλο βιβλίο και το ξέρεις. Και σε αγχώνει.

Αυτό που επιθυμείς είναι να αρέσει στους αναγνώστες σου κι αυτό σημαίνει ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις.

Λύση: Ξεκίνα από μικρή φόρμα. Γράψε μια ιστορία με 1000 λέξεις το πολύ. Χρησιμοποίησε το υλικό συγγραφής ώστε να την ολοκληρώσεις πιο εύκολα. Ειδικά όταν ξεκινάς και έχεις πολύ υλικό μέσα σου ή κάπου συγκεντρωμένο, χώρισέ το σε μικρότερες ιστορίες. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις και την επιμέλεια πιο εύκολα.

2. Έχεις κολλήσει στη δομή της ιστορίας

Το “γράψε ένα βιβλίο” μοιάζει εύκολο, αλλά όταν εμβαθύνεις συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που χρειάζεται να ξέρεις. Αυτό και μόνο σου δημιουργεί έντονο άγχος στη συγγραφή.

Λύση: Εξάσκηση. Αρχικά, κατέβασε εδώ το υλικό συγγραφής. Στη συνέχεια κατάγραψε ποια πιστεύεις ότι είναι τα κενά σου και αν δεν μπορείς να προχωρήσεις, επικοινώνησε μαζί μου να τα συζητήσουμε.

3. Όταν αφήνεις την ιστορία σου μόνη για πάρα πολύ καιρό

Το άγχος στη συγγραφή μπορεί να το νιώσεις επειδή πιστεύεις ότι η συγγραφή ενός βιβλίου παίρνει χρόνια. Ομολογώ ότι αυτό κάποτε το σκέφτηκα κι εγώ.

Πολλά αυτά που πρέπει να κάνεις, πολύ το υλικό, οι λεπτομέρειες…

Η πρώτη σου ιστορία δεν χρειάζεται να είναι ένα έργο αυτού του μεγέθους. Κάνε ένα προσχέδιο. Επιμένω σε αυτό γιατί είναι και βοηθητικό πολύ αλλά και γιατί θα το ολοκληρώσεις γρήγορα κι αυτό θα σε χαλαρώσει.

Λύση: Βάλε σύντομα deadlines και γράψε γρήγορα.

Οι προθεσμίες είναι ζωτικής σημασίας και σε δεσμεύουν να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου ή τμήμα του κάθε φορά, Πχ μπορείς να ορίσεις deadline για κάθε κεφάλαιο. Για να έχεις ένα παραπάνω κίνητρο να τηρήσεις τα deadlines, όρισε μια ανταμοιβή για σένα.

Μπορείς επίσης να συμμετέχεις σε μια κοινότητα και να δεις εκεί τι κάνουν και να λάβεις κάποια υποστήριξη. Και φυσικά μπορείς πάντα να μου στείλεις mail και να τα πούμε.

4. Νομίζεις ότι δεν είσαι καλός συγγραφέας

Αυτό κι αν προκαλεί άγχος στη συγγραφή.

Αυτή η νοοτροπία είναι θεωρώ το πιο κοινό πρόβλημα που εμποδίζει τον επίδοξο συγγραφέα να ολοκληρώσει το έργο του.

Μήπως συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον που θαυμάζεις; Πιθανόν να μην είσαι εξίσου καλός… ακόμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να γίνεις. Απλώς μάλλον δεν έχεις γράψει αρκετά ακόμα.

Προχώρα, λοιπόν!

Λύση: Μην ακούς τη φωνή της αμφιβολίας

Δες ένα “κόλπο” που μπορεί να βοηθήσει. Λοιπόν, πάρε ένα βάζο και βάλε μια ετικέτα “αρνητικές σκέψεις” και κάθε φορά που θα σκέφτεσαι ότι δεν είσαι καλός συγγραφέας θα βάζεις ένα ευρώ. Όταν αυτή η σκέψη θα σε κάνει να σταματάς, βάζε δύο ευρώ.

Στο τέλος του μήνα, το ποσό που θα έχεις μαζέψει μπορείς να το διαθέτεις για φιλανθρωπικό σκοπό.

Καλό;

Υπάρχει και διαφορετικός τρόπος να το κάνεις. Πάρε το βάζο και ονομάτισέ το “Ανταμοιβή μου” και εκεί θα βάζεις αντίστοιχα ένα ευρώ όταν νιώθεις αυτοπεποίθηση και δύο όταν συνεχίζεις και γράφεις για όση ώρα έχεις αποφασίσει. Αυτά θα πάνε στη δική σου ανταμοιβή που όρισες εξ αρχής.

Ένα τρίτο τρικ είναι να παρατηρείς τον εαυτό σου και να σημειώνεις σε post it τι σε κάνει να μπαίνεις σε ροή κάθε φορά. Αυτά που θα μαζέψεις, κράτα τα στο οπτικό σου πεδίο για να τα βλέπεις, να παίρνεις θάρρος και να συνεχίζεις.

Το γράψιμο είναι δύσκολο, αλλά μπορείς να το κάνεις!

Ο κόσμος χρειάζεται τις ιστορίες σου!

Είμαι στη διάθεσή σου 😊

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *