Απόψεις
Πώς αντιμετωπίζω το μπλοκάρισμα

Πώς αντιμετωπίζω το μπλοκάρισμα

Το όνομά μου είναι Αργυρώ Χαρίτου και φέρω τον τίτλο της συγγραφέως τα τελευταία χρόνια και όπως κι εσύ έτσι κι εγώ έχω αντιμετωπίσει το λεγόμενο writer’s block.

Συζητώντας και με άλλους συγγραφείς, διαπιστώνω ότι πολλές φορές έχει τύχει να μην μπορεί να γράψει κάποιος από αυτούς. Πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί τον λόγο ή την αιτία αυτού του μπλοκαρίσματος. Σήμερα θα σας πω την άποψή μου για τους πιο βασικούς λόγους-αιτίες και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι λύσεις τους.

Όλα όσα αναφέρω είναι κυρίως για μεγάλες φόρμες βιβλίων. Φυσικά για κάθε γραφιά, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματός του.

Ένας λόγος για μπλοκάρισμα είναι η επόμενη σκηνή

Πολλές φορές είναι δύσκολο να γράψουμε την επόμενη σκηνή κι αυτό μας δημιουργεί ένα μπλοκάρισμα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν την έχουμε σκεφτεί ενδελεχώς ή δεν έχουμε κάνει σωστή προετοιμασία στον σχεδιασμό όλου του εγχειρήματός μας.


Ένας ακόμα λόγος είναι και το ξεκίνημα νέου κεφαλαίου

Είναι αρκετές οι φορές που δυσκολεύει το ξεκίνημά του, το πώς να συνεχίσουμε την ιστορία μας ή αν αυτό που λέμε είναι ουσιώδες. Πάλι μπορεί να μην έχουμε κάνει σχεδιασμό των κεφαλαίων μας, με αποτέλεσμα να μας σταματάει από τη συνέχεια της ιστορίας μας ή απλά μας να τρομάζει η βαρύτητα του κεφαλαίου.

Στο βιβλίο μας υπάρχουν κεφάλαια μεταβατικά, σημαντικά, συναισθηματικά. Το καθένα έχει την κατάλληλη βαρύτητα μέσα στην ιστορία μας. Κάθε κεφάλαιο από αυτά μας προκαλεί ένα άγχος, γι’ αυτό πολλές φορές δεν θέλουμε να το ξεκινήσουμε. Η λύση όμως είναι μία, πρέπει να βουτήξουμε στα βαθιά, να παλέψουμε με τους “δαίμονες μας” και να γράψουμε το κεφάλαιο.

Μια συμβουλή: όσο γράφετε το δύσκολο κεφάλαιο, μην του κάνετε επιμέλεια. Γράψτε το όλο, αφήστε το να φύγει από μέσα σας και όταν τελειώσει τότε πηγαίνετε από την αρχή και ξαναδουλέψτε το.

Όταν είναι να γράψετε μια νέα ιστορία, μπορεί να συμβεί ένα μπλοκάρισμα

Όταν ξεκινάμε κάτι καινούριο, είναι πολύ σύνηθες να μην μπορούμε να γράψουμε, όχι μια πρόταση, αλλά ούτε μια λέξη. Αυτό, συνήθως, θα συμβεί όταν η ιδέα που έχουμε δεν είναι ολοκληρωμένη μέσα μας, ίσως δεν μας γεμίζει και μπορεί να μην είναι αυτό που θέλαμε να γράψουμε στην αρχή. Πηγαίνετε ένα βήμα πίσω και “αφουγκραστείτε” την ιστορία σας.

Μπλοκάρισμα όταν σας “μιλάνε” οι ήρωες;

Πολλές φορές, στη μέση του βιβλίου, αρχίζουν οι ήρωες και μας “μιλάνε” αλλάζοντας πολλές φορές τη ροή της ιστορίας μας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ήρωες είναι ζωντανοί, άσχετα αν δεν τους βλέπουμε, και έχουν απαιτήσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να φτιάχνουμε πάντα ένα σωστό σχεδιάγραμμα ηρώων, ιστορίας, κόσμου, τεράτων (αν γράφουμε θρίλερ ή φαντασίας). Αν από την αρχή αφιερώσουμε δυο τρεις μήνες σε αυτό,, πολλά από τα συγγραφικά μπλοκαρίσματα που συναντάμε δεν θα τα έχουμε.

Ξέρεις ότι υπάρχει και το ψυχολογικό μπλοκάρισμα;

Πέρα από την ιστορία και τους ήρωες υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να μην γράφουμε: Εμείς οι ίδιοι οι γραφιάδες. Αν είμαστε ψυχικά και σωματικά κουρασμένοι, πώς γίνεται να γράψουμε; Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Όσο και αν το πιέζετε, όσες διορίες και αν έχετε, είναι δύσκολο να καταφέρετε πολλά. Όσα γράψετε δεν θα σας ικανοποιούν.

Και τι συμβαίνει με τον χρόνο που διαθέτετε για τη συγγραφή;

Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας είναι ο χρόνος. Καλώς ή κακώς το γράψιμο θέλει χρόνο. Πολλές φορές ακούω “έχεις μισή ώρα ή μία ώρα, γιατί δεν γράφεις;”

Προσωπικά δεν αντέχω να κοιτώ συνέχεια το ρολόι. Ούτε επιμέλεια δεν ξεκινάω. Ήδη έχουμε πολύ άγχος στη ζωή μας. Για εμένα, προσωπικά, το γράψιμο είναι χαλάρωση, ξεκούραση. Αν νιώθω άγχος γράφοντας, ό,τι γράψω εκείνη τη στιγμή δεν μου αρέσει.

Μήπως αναρωτιέστε αν αξίζει να γράφετε;

Ένας άλλος παράγοντας που μερικές φορές δεν μετράμε σοβαρά, είναι η απογοήτευση. Τότε, βιώνουμε μια κατάσταση τύπου “Αξίζει να συνεχίζω να γράφω;”

Είναι μια σκέψη που δεν γίνεται συνειδητά και μας τρώει εσωτερικά, με αποτέλεσμα να μην θέλουμε να καθίσουμε να γράψουμε. Όταν το παθαίνω κάποιες φορές, ψάχνω να δω μέσα μου γιατί γράφω, τι είναι για εμένα το γράψιμο, οι κόσμοι που δημιουργώ και πόσο τους αγαπώ. 

Σκεπτόμενη αυτά ξεχνάω όλα τα αρνητικά σχόλια, την απόρριψη που ίσως δέχτηκα και ξεκινάω με περισσότερο πείσμα να γράφω ξανά.

Καλή επιτυχία σε όλους και όλες.

Με αγάπη,
Αργυρώ Χαρίτου

Την Αργυρώ μπορείς να τη βρεις εδώ και τα βιβλία της εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *