Πώς να χρησιμοποιείς το συγγραφικό υλικό
Κατ’ αρχάς αν δεν πήρες ακόμα συγγραφικό υλικό που διαθέτω δωρεάν, μπορείς να το βρεις εδώ. Παρακάτω θα σου δείξω έναν εντελώς νέο και φρέσκο τρόπο για να το χρησιμοποιείς.
Στο μυαλό μας, ακόμα κι ένα κείμενο πάνω από 1000 λέξεις, πραγματικά φαντάζει βουνό. Σκέφτεσαι «πώς θα το γράψω εγώ όλο αυτό» και πελαγώνεις. Είναι φυσιολογικό και είναι επειδή αγωνιάς για τη δομή. Εδώ μπαίνει το προσχέδιο.
Βιβλίο χωρίς κεντρική ιδέα και αφήγηση, δεν υπάρχει, οπότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλαπλές ενότητες μέσω των οποίων ο αναγνώστης ταξιδεύει. Από το ένα σημείο πας στο άλλο.
Η οργάνωση όλων αυτών χρειάζεται μια καθοδήγηση. Αυτό θα στο προσφέρει, για αρχή, το συγγραφικό υλικό.
Σκέψου τις ενότητες αυτές σαν μια σειρά κινήσεων. Στα διηγήματα μπορεί να υπάρξουν 4-5 ή και 6 κινήσεις, φαντάσου στα μυθιστορήματα. Ουσιαστικά, πρέπει να σκεφτείς τι θέλεις να συμβεί για να κινήσεις την επόμενη ενότητα.
Πάμε να δούμε το υλικό αλλιώς.
Σε έναν λευκό πίνακα, θα οργανώσεις τις κινήσεις αυτές
Ξεκίνα γράφοντας «κίνηση Νο 1». Σκέψου και κατάγραψε το τι θα συμβεί σε αυτήν την κίνηση για να δώσεις στον αναγνώστη την κεντρική ιδέα. Η κεντρική ιδέα θα πρέπει να του γίνει ξεκάθαρη, ώστε ο αναγνώστης να μείνει στο βιβλίο και να συνεχίσει να διαβάζει.
Γράψε την αρχή, μέση και τέλος. Αν πχ θέλεις να γράψεις ένα διήγημα σχετικά με το κυνήγι σε συγκεκριμένες περιοχές και εποχές του χρόνου, αυτό θα το βάλεις στην αρχή.
Στην Κίνηση Νο 1, λοιπόν, μπορείς να γράψεις:
Αρχή: Να γράψεις για ένα παρολίγον ατύχημά σου στο δάσος την κυνηγετική περίοδο. Να γράψεις την ιστορία σχετικά με το συμβάν.
Μέση: Χρησιμοποίησε την ιστορία σου για να αναφέρεις και να επισημάνεις τους κινδύνους του κυνηγιού.
Τέλος: Εδώ, θα έχεις τη μετάβαση στην επόμενη κίνηση, του διηγήματός σου, η οποία μπορεί να είναι η ασφάλεια γενικώς και ειδικώς.
Πώς σου φάνηκε; Εύκολο δεν είναι;
Στείλε μου την ερώτησή σου στο mail: katerina@writingcoach.gr
Τώρα, ξεκίνα τη συγγραφή και απόλαυσε το ταξίδι!